Truus Soesman en het Adelante Project

“Suriname en de SBA zijn middels het project Adelante en presentatie van Gertrude “Truus” Soesman in Miami, USA op 12/13 oktober 2021 positief op de FIBA wereld kaart geplaatst”.

Met haar presentatie won Truus voor Suriname de 1e plaats van “The Shark Tank” mini competition at the Adelante Women in Leadership Graduation in Miami”.

De Fiba introduceert, Adelante ‘’een project voor vrouwen basketbal. Het stelt zich ten doel vrouwen basketbal in
Suriname en wereldwijd te ontwikkelen en te vergroten. De Surinaamse Basketbal Associatie (S.B.A) is erg enthousiast
over dit project en ondersteunt het volledig. Gertrude Soesman meer bekend als “Truus”, als Fiba vertegenwoordiger
van vrouwen basketbal in Suriname moet samen met behulp van alle betrokken actoren meisjes aanwerven om aan
basketbal te doen.

In dit kader is ze begonnen in het district Commewijne waarbij er diverse activiteiten gepland waren.
o.a.:
• Demonstraties op scholen en het inzetten van rolmodellen
• Persoonlijk contact met meisjes en ouders (De meisjes mogen vragen stellen)
• Opendag organiseren (aanmeldingen, spelletjes doen met en zonder bal)
• Centrale trainingen
• Meisjes basketbaltoernooien voor de leeftijdsgroep 7 t/m 13 jaar

Truus haar verhaal:“ADELANTE PROJECT NO 1 IN MIAMI, USA 12 nov 2021”
Op 18 september 2021 ben ik gestart met meisjes basketbal in Commewijne. Het Adelante meisjes project: Laat de meisjes basketballen en “give them fun(damentals).

Vanaf het begin zag je al dat dit project succesvol zou worden. 46 meisjes hebben zich ingeschreven. Enthousiaste meisjes, maar ook ouders die participeren. Goede samenwerking van de SBA en de trainers in opleiding (VBTO). Een heel goed project dat nog steeds goed draait.
Op 10 november 2021 ben ik op uitnodiging van de Fiba vertrokken naar Miami, USA waar het Adelante project Suriname gepresenteerd is worden.

Er waren 18 participanten. “Ik heb aangegeven dat ik het project zonder sponsoren ben begonnen en het feit dat ik met eigen middelen ben begonnen. Ik had geen sponsor. Mijn sterke kant is dat ik echt een veldwerker ben. Door naar scholen te zijn gegaan en buurten en met foto’s en filmpjes heb laten zien hoe professioneel ik het Adelante meisjes project hebt aangepakt in Commewijne. Kijkend naar de toekomst werk ik nu nog steeds met enthousiaste trainers van de SBA en ook de lokale trainers die deelnemen aan dit project.

Het is nog steeds een droom voor mij dat ik de eerste prijs heb gewonnen. Temeer als ik kijk naar de grote basketballanden zoals USA, Canada en Brazilië met meer ervaring had ik niet verwacht dat mijn project de prijs zou winnen. Maar Suriname het klein landje in Zuid-Amerika heeft gewonnen.

Statement SBA: De SBA is Truus erkentelijk voor haar inzet en motivatie. “Wij zullen onze krachten blijven geven om de ontwikkeling van basketbal in Suriname te stimuleren”.