SCVU neemt afscheid van Eddy Daal

Het groter publiek kende hem als vakbondsman, maar Eddy Daal was meer dan dat. “Eddy was een allrounder, hij zette zich overal in”, aldus hoofdbestuurslid Gilbert Soesman van de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU).

Daal kwam vorige week op tachtigjarige leeftijd te overlijden en werd gisteren ter aarde besteld. Behalve dat hij vakbondsman was had hij ook een hart voor sport. Dat bewees hij vooral bij SCVU waar hij in de jaren tachtig voorzitter van was.

Het was onder voorzitterschap van Daal dat de Pa Lefi sporthal te Uitvlugt werd opgericht. Hij grapte niet met de thuishaven van de SCVU en moest dat soms met fysiek geweld bekopen. “Ik maakte als kleine jongen een keer mee dat hij een paar jongens verbood om naar binnen te komen en er werd een fles naar hem gegooid waar hij een wond aan overhield”, verteld Soesman. “Maar Eddy was een ‘veldman’. Als hij ruzie moest maken om iets goeds gedaan te krijgen, deed hij dat.”

Daal wordt binnen de SCVU ook geprezen voor het gegeven dat hij de vereniging zoveel mogelijk als een familie bij elkaar hield. Ouderen die geen actief lid meer waren bijvoorbeeld mochten niet vergeten worden. Soesman: “Hij zei altijd: bestuur vergeet de oud-leden niet. De gepensioneerden, de seniorenburgers. Laten ze mee participeren en doen jullie je best dat ze niet in vergetelheid raken.”

Daal diende de SCVU twee zittingstermijnen als voorzitter, maar was ook daarna als erevoorzitter betrokken bij de vereniging. Toen medeoprichter Lex Rijger, die de club samen met Pa Lefi oprichtte, overleed stond Daal vooraan om hem een waardig afscheid te geven. “Hij was de eerste die ons belde en vroeg wat we samen zouden kunnen doen voor Lex Rijger. Namens het bestuur heeft hij een speech gehouden bij de uitvaart in de Kathedraal”, zegt Soesman.

De SCVU bewonderde vooral de veelzijdigheid van zijn voormalig voorzitter. Ondanks de SCVU uit meerdere afdelingen bestond – behalve basketbal had de vereniging ook een voetbal-, zaalvoetbal-, badminton-, tennis-, tafeltennis-, karate- en zelfs een handenarbeid-afdeling – was Daal niet met één specifieke afdeling bezig. “Eddy was een allrounder. Hij liet zich overal gelden.”

Maar de SCVU zal hem vooral missen om zijn adviezen. “Hij was een eerlijk mens en als hij zijn mening over iets gaf kon je erop rekenen dat hij je de waarheid zou vertellen, als die leuk was om aan te horen of niet. Hij was recht door zee.”

Bron: SCVU neemt afscheid van Eddy Daal – Suriname Herald (srherald.com)